90’lı yıllarda Türkçe popun patlaması ile televizyon ekranlarını parselleyen video müzik kanallarının ilklerinden biriydi Kral Tv. Yıllar içinde el de değiştirdi, türlü spekülasyonların konusu da oldu ancak bugünlere kadar geldi. Özellikle Uzanların elindeyken bazı sanatçılara torpil geçildiği, kliplerinin daha çok döndüğü ve dahi her yıl verilen müzik ödüllerinde de bir şaibe olduğu iddiaları sektörün en çok konuşulan konularından biriydi. Yıllar sonra yeniden yapılanan grubun birkaç yıldır daha çok özen gösterdiğini gördüğümüz Kral Müzik Ödülleri’nin bu yıl 18.cisi yapılacak. “Ödül alanların”, hatta “aday olanların” bunu gerçekten hak edip etmediği farklı görüşlerce ne kadar çok konuşulup tartışılsa da, sonuçta uzun yıllardır sürüyor ve bu anlamda geleneksel bir sürekliliği var. Bu ödül gecesinin en eğlenceli bulduğum kısmı ise “nostalji” kısmı olmuştur her zaman. Kimler geldi kimler geçti dedirten, bazen komik bazen hüzünlü sahneler kuşkusuz geceyi izlenir kılıyor…
Önceki yılların aksine bu kez müzikseverlere daha “şeffaf” olmayı seçen grup bu yılki aday adaylarını 2 – 9 Nisan 2012 tarihleri arasında internet sitesinde duyurdu ve bu adayların 50 kişilik uzman jüri, 150 Yerel Televizyon ve radyocuların temsilcilerinden oluşan jüri, MÜYAP Fiziki satış rakamları, MÜYAP Dijital İndirme ve Dinlenme Raporları, Nielsen 2011 Yılı Radyolarda En Çok çalınan şarkılar Listesi, Nielsen Radyolarda şarkıları en çok çalınan sarkıcılar listesi verileri ışığında belirlendiğini açıkladı. 9 Nisan’da sonlanan oylama ile de, her kategoride en çok oy alan 5 isim belirlendi. Bu adaylar, halka SMS ile oylatılacak ve 30 Nisan final gecesinde de jürinin oyları ile birleştirilerek toplamda en çok oyu alanlara ödül verilecek.
Aday adayları listesi için 1 hafta boyunca şu olmamalıydı, bu olmamalıydı gibi türlü dedikodular dolaşmadı değil, sosyal medya bu konudaki twitlerle doluydu. Örneğin şahsen ben, çok kötü sesli olup çok da parlak olmayan şarkılara imza atan birçok ismi ve albümünü, törenin belki de en baş kategorilerinden “En iyi sanatçı”, “En iyi albüm” kategorilerinde gördüğüme çok şaşırdım. Bir de 2011’in başlarında “Meczup” albümüyle çıkan Can Bonomo’nun Video Klip haricinde hiç bir kategoride yer almaması da çok şaşırtıcıydı, -evet, Eurovision ile gündeme belki 2012 başında oturdu ama, “En iyi çıkış”, “En iyi albüm” gibi kategorilerde bırakın aday olma aşamasını, aday adayı olarak bile gösterilmemiş ya da listeye alınmamıştı. Yıllardır yapılan ve kamuoyunun çok daha yakından tanıdığı bir ödül olan “Altın Kelebek” ödülünde en iyi çıkış 2011 ödülünü Bonomo’nun aldığını da mı unuttular acaba? Bütün bunlar bana çok enteresan geldi ve mantıklı bir açıklama bulamadım.
Sonuçta her kategori oylandı, adaylar bir şekilde belirlendi. En çok oy alan 5’er adaya ve nasıl bir şansları olabileceğine gelin yakından bakalım:
EN İYİ ALBÜM :
AJDA PEKKAN – FARKIN BU *****
SEZEN AKSU – ÖPTÜM
NİLÜFER – 12 DÜET
HALİL SEZAİ – SENİ BEKLERKEN
FUNDA ARAR – AŞKIN MASUM ÇOCUKLARI
Çok konuşuldu, çok tartışıldı, hatta taklitleri bile yapıldı. Kimisi sevdi, kimisi de nefret etti. İyi bulan da var, kötü bulan da. Gerçekten enteresan bir farklılık, farklı bir çıkış, ve ciddi bir ‘özgünlük’ten bahsedebiliriz Halil Sezai için.. “Olsun”, “İsyan”, “Sonbahar” ve “Paramparça” gibi şarkıları hem radyoları hem de müzik platformlarını parselledi, müthiş ilgi gördü. Yine de tüm bunlar kanımca Sezai’nin “En iyi albüm” kategorisine değil, “En iyi çıkış” kategorisine yakışacağını düşündürüyor, büyük ihtimalle de öyle olacak. Sezen Aksu‘nun uzun bir süre listelerden inmeyen “Unuttun mu Beni” şarkısı başta olmak üzere “Vay”, “Acıtmışım Canını Sevdikçe” ve “Arkadaş Şarkısını Duyunca” gibi şarkıları ile dikkat çeken “Öptüm” albümü 2011’de iyi bir satış rakamı yakalasa da, bu kategoride en iyiyi alacağını tahmin etmiyorum. Funda Arar’ın “Sen ve Ben” şarkısı yine listelerde kendine yer bulurken şarkının da içinde yer aldığı “Aşkın Masum Çocukları” albümünün önceki çıkışlarını arattığını söyleyebiliriz. Nilüfer‘in Kayahan sonraki dönemindeki en iyi çıkışını yaptığı albüm olan ve eski şarkılarına rock müzisyenleriyle birlikte yaptığı yeni versiyonlardan oluşan albümü “12 Düet” de yine yılın en çok konuşulan ve satan projelerinden biri olsa da, sanıyorum bu kategoride bayrağı Ajda Pekkan‘dan alamayacak ve şansını “En iyi proje” kategorisinde zorlayacaktır. Doğrusu 90’ların sonu ve 2000’lerin başındaki “Best Of” & “Diva” albümlerini saymazsak 1996’dan sonra sıfır kilometre bir şarkı için çok uzun bir sessizliğe gömülen ve 2003 yılında “Sen İste” ile listelere giren Süperstar, iyi bir çıkış sağladığı 3 yıl sonraki “Cool Kadın” albümüyle kendini yenilemişti. Bir sonraki albümü “Aynen Öyle”yi biraz tekrar ve sıkıcı gibi gördüysem de, sanıyorum toparlanma süreci önce “Resim” şarkısı ile başladı, daha sonra da “Farkın Bu”nun da lokomotifi olan “Yakar Geçerim” ile Ajda Pekkan müzik listeleri ve satışlarında yıllar sonra yeniden zirveye oturdu. Şarkının 2011’in en çok dinlenen ve indirilen şarkılarından biri olduğu, sayısal rakamlarla da kayıtlara geçti. Albümde “Heves”, “Arada Sırada” ve “Asla asla deme” gibi başka hit şarkıların da olduğunu hatırlarsak, bu kategorinin kazanmayı en çok hakeden albümü olduğunu söyleyebiliriz.
EN İYİ ERKEK SANATÇI
FERHAT GÖÇER
SERDAR ORTAÇ
KENAN DOĞULU
RAFET EL ROMAN
MURAT BOZ*****
Ferhat Göçer, Serdar Ortaç ve Kenan Doğulu’nun önceki yıllara göre fazla iddialı olmayan çıkışları, 2011’i durağan geçirmelerine neden oldu. Yine dinlendiler, dinlettirdiler, ancak farklı ve alkışlanmayı hak edecek albümlere imza attıklarını söyleyemeyiz. Kenan Doğulu önce “Şans Meleğim”, daha sonra da İskender Paydaş albümündeki “Dr.” şarkısı ile aralarında belki en dikkat çekici olandı ama bu kategoride zirveyi zorlayacak yalnızca 2 isim var. Yıllar sonra “Sevgiye Zaman Ver” albümü ile nihayet iyi bir satış grafiği yakalayan ve özellikle “Direniyorum” şarkısı ile birçok müzik listesinin en tepesinde yer almayı başaran Rafet El Roman, bu kategorinin en güçlü 2 adayından biri. Diğer aday ise hiç kuşkusuz olgunluk albümü diyebileceğimiz “Aşklarım Büyük Benden” adlı 3. stüdyo albümü ile 2000’li yılların erkek popçuları arasında zirveye yerleşen Murat Boz. Albümle aynı adı taşıyan şarkı dışında “Hayat Öpücüğü”, “Geri Dönüş Olsa” ve “Kalamam Arkadaş” gibi hit şarkılarla dinleyiciye ulaşan Boz, bu kategorinin kazananı pekala olabilir.
EN İYİ KADIN SANATÇI
AJDA PEKKAN*****
SEZEN AKSU
FUNDA ARAR
HANDE YENER
DEMET AKALIN
En iyi albüm kategorisinde de yer alan ilk 3 aday dışında bu kategoride rastladığımız Hande Yener, baştan sona Sinan Akçıl‘a boyandığı ve bu konuda bir hayli eleştirildiği “Teşekkürler” albümü ile hem satışta hem de dinlenme oranlarında aradığını bulamasa da, “Unutulmuyor”, “Havaalanı” ve “Teşekkürler” şarkıları ile dinleyiciye ulaştı. Demet Akalın ise önceki albümlerinin aksine çok daha az şarkıyla çıkageldiği 2011 yılında yine de “Sabıkalı” ve “Deliyim” şarkıları ile iddiasını sürdürdü. Ancak bu kategoride ödülü Ajda Pekkan‘ın başka kimseye bırakacağını düşünmüyorum.
EN İYİ GRUP
MFÖ
MODEL*****
SEKSENDÖRT
DUMAN
ZAKKUM
“Hayır Olamaz” ile Seksendört, “Anason” ile de Zakkum grubu gözle görülür bir başarı yakaladı. “Ve MFÖ” albümleriyle çok uzun bir aradan sonra yeniden dinleyiciyle buluşan MFÖ, “Hep Yaşın Ondokuz” şarkısı ile “özlenen” bir geri dönüş yaptı ve albüm Bora Uzer gibi yeteneklerin de katkılarıyla çok sağlam sound ve şarkılar içeriyordu. Duman grubu ise yılı yeni şarkı yapmak yerine “Canlı” adını verdiği bir konser albümüyle geçirdi. Tüm bunları göz önüne almamıza aslında gerek bile olmadan diyebiliriz ki, “Değmesin Ellerimiz” ile başlayan çok başarılı çıkışlarını “Buzdan Şato” ve “Pembe Mezarlık” gibi şarkılarla taçlandıran Model grubu, “Diğer Masallar” adını verdikleri 2. albümleriyle aslında yılın hem en çok dinlenen grubu olmayı başardılar hem de en iyi çıkışlarını gerçekleştirdiler. Bu kategorinin kazananı da muhtemelen onlar olacaktır.
EN İYİ ÇIKIŞ
HALİL SEZAİ *****
SİNAN AKÇIL
BORA DURAN
AYNUR AYDIN
LEVENT DÖRTER
“Gül Senin Tenin” şarkısı ile Bora Duran, “Duvaksız Gelin” ile de Levent Dörter, yılın dikkat çeken şarkılarına imza atarken sıkı altyapılı şarkıları ve Batı vokali ile en Avrupai bulunan Aynur Aydın da kuşkusuz bu kategoride yer almayı hak etmişlerdi. Ne var ki piyasada daha çok besteleri ve aranjeleriyle tanınan ve geçmişte pek çok hit şarkıda imzası da olan Sinan Akçıl‘ın yetersiz sesine karşın şarkıcılığa soyunması 2011’in en “şaşırtıcı” işlerinden biri olarak hafızalara kazınırken fazla ses getirmeyen çıkışı ile bu listede nasıl yer alabildiği şaşırtıcı. Düetlerle ‘kurtarmaya’ çalıştığı albümü “Atma” şarkısı dışında başka da bir hit içermediğinden, bu kategorinin kazananı olmayacağı ve “En iyi çıkış” yapanlarda ipi -en iyi albüm kategorisinde bahsettiğimiz üzere- Halil Sezai‘nin alacağına şüphem yok.
Olcay TANBERKEN (Dikkat Müzik!)
Diğer kategoriler için:
“18.Kral Müzik Ödülleri” (Kısım 2) >>
“Editörden / “18.Kral Müzik Ödülleri” (Kısım 1)” için 3 yorum